باسمه تعالی
توجه به عمر محدود انسان و عاقبت پس از مرگ، میتواند مايه تأمل و تفکر باشد و این موضوعات میتواند انسانِ محو شده در هياهو و زرق و برق دنيا را به لحظهای درنگ وادارد.
روزی شخصی از امام حسن عسکری (عليه السلام) خواست که او را موعظهای کوتاه نمايد. ايشان در پاسخ او ابياتی تنبهبخش سرودند:
“دنیا را میبینم که با جدیت تمام آماده رفتن است؛ نه دنیا برای زندهای میماند و نه زندهای بر روی زمین باقی خواهد ماند؛ گویی مرگ و پیشامدهای روزگار مثل دو اسب مسابقهاند که به سوی انسان جوان میتازند؛[1]پس ای فریب خورده دنیا، اندکی تأمل کن و از دنیا برای خودت توشهای برگیر.
سپس چشمهایش را به سوی آسمان دوخت و دستهایش را بالا آورده و در حالی که قطرات اشک از گونه هایش سرازیر بود، (خداوند را مخاطب قرار داد و) فرمود:
ای کسی که به پیشگاه او تضرع میکنند! ای کسی که بر او تکیه مینمایند! ای کسی که هر آرزومندی به او امید بندد، نا امید نمیشود…
راوی ادامه میدهد:
مناجاتش که به پایان رسید، از هوش رفت! سرش را به دامن گرفتم و خاک را از صورتش پاک کردم. سپس در ادامه اين ابيات را سرود:
غافل شدم در حالی که فرشته مرگ به دنبال من است و اگر امروز از مرگ فرار کنم، عاقبت چارهای از سفر مرگ نیست؛ جسمم را با لباسهای نرم زینت دادم، ولی عاقبت روزی پوسیدگی جسم مرا فرا میگيرد، گویا میبینم که بدنم را در قبر گذاشتهاند و بالای آن را با خاک پوشانده و در زیر آن لحد قرار دادهاند؛
گویا میبینم زیباییهایم از بین رفته و اثری از آن باقی نمانده است و دیگر گوشت و پوستی بر روی استخوانهایم باقی نمانده است؛
میبینم که عمرم رو به پایان است، به آرزوهایم نرسیدهام و هنوز زاد و توشهای برای سفرم آماده نکردهام…
البته از خداوند ترسیدم، ولی به گذشت او اتکا نمودم و به این که کسی غیر از او اهل بخشش نیست، پس تمام حمدها برای اوست؛
اگر چیزی غیر از مرگ و پوسیدن در قبر نبود و اگر وعده و وعیدی هم از طرف خدا در کار نبود؛ فکر مرگ و پوسیده شدن کافی است که انسان را از کارهای بیهوده جدا کند، لکن راه درست از انديشه ما کنار رفته است…
من به هنگام مرگ و در قبر تنها هستم، قیامت هم تنها برانگیخته خواهم شد، پس ای یکتا بر
منِ تنها رحم کن[2].”
(برگرفته از کتاب “قادتنا کیف نعرفهم” تأليف “مرحوم آيت الله سيد محمدهادی حسينی ميلانی[3]“)
پاورقیها:
[1] کنایه از اينکه حوادث روزگار و مرگ پيوسته و با شتاب به سوی انسان در حال حرکت هستند
[2] وسیلة المآل، ص 426 و ابن حجر خلاصه روایت را در “الصواعق المحرقة”، ص 124، ذکر کرده است؛ السمهودي في جواهر العقدین، ص 355
[3] در بازگردانی متن فوق از ترجمه کتاب با عنوان “امام حسن عسکری (عليه السلام) را چقدر میشناسيم؟” توسط محمد علی جابری با اندکی تغييرات استفاده شده است
یک پاسخ
طبق آیات قرآن و روایات و احادیث اهل بیت و فتوای تمام فقها و طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تجسس در زندگی شخصی مردم حرام است ………..