حضرت عباس بن علی (علیه السلام) فرزند امیرالمومنین (علیه السلام)، برادر سید الشهداء (علیه السلام)، فرمانده و پرچمدار سپاه امام حسین (علیه السلام) در روز عاشورا است. معنای عباس در لغت شیر بیشه، شیری که شیران از او بگریزند آمده است. مادر ایشان جناب فاطمه کلابیه بودند که بعدها با کنیه “ام البنین” شهرت یافتند. علی (علیه السلام) مدتی پس از شهادت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) با ام البنین ازدواج کردند و عباس (علیه السلام)، اولین ثمره این ازدواج بود. ولادتشان را در شعبان 26ام هجری در مدینه نوشتهاند. کنیه ایشان “ابوالفضل” بود و از معروفترین لقبهایشان قمر بنیهاشم است. آن حضرت قامتی رشید، چهرهای زیبا و شجاعتی کم نظیر داشت و به خاطر سیمای جذابش بود که او را “قمر بنیهاشم” میگفتند. در حادثه کربلا، سمت پرچمداری سپاه امام حسین (علیه السلام) را به عهده داشتند و تا زنده بودند، زنان و کودکان وابسته به اهل بیت پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) آسایش و امنیت داشتند. در روز عاشورا بیشترین بار جنگ به دوش ایشان بود و بعد از شهادت همه مجاهدان، در رکاب امام حسین (علیه السلام) هنگامی که ایشان برای آوردن آب به فرات رفته بودند، در راه بازگشت به خیمهها، با سپاه دشمن که از فرات محافظت میکرد، درگیر شدند و به شهادت رسیدند.
عباس بن علی (علیه السلام) از حیث شجاعت و معرفت و اخلاص مقامی بسیار والا دارند. تعابیر بلندی که در زیارتنامه ایشان از قول حضرت صادق (علیه السلام) روایت شده است، بیانگر این حقیقت است. چنانچه در این زیارت آمده است:
“درود بر تو ای بنده صالح فرمانبر خدا و رسول او و امیر مومنان و حسن و حسین (صلی الله علیهم و سلم) … خدا را گواه میگیرم که تو از جهان درگذشتی با همان مقام رفیع و مرامی که شهدای جنگ بدر و مجاهدان در راه خدا درگذشتند و خیراندیشان او در جهاد با دشمنانش کوشا بودند در یاری دادن اولیایش و دفاع کنندگان از دوستانش.”[note]1- “السلام علیک ایها العبد الصالح المطیع لله و لرسوله و لأمیر المؤمنین و الحسن و الحسین …… اَشهَد و اُشهِد الله انک مضیت علی ما مضی به البدریون و المجاهدون فی سبیل الله المناصحون له فی جهاد اعدائه المبالغون فی نصرة اولیائه الذابون عن احبائه.” (فرازی از زیارت نامه حضرت ابا الفضل (علیه السلام) به نقل از كتاب مفاتیح الجنان)[/note]
در این عبارات ابتدا بر بندگی و عبودیت حضرت ابوالفضل تکیه میشود و امام (علیه السلام)، ایشان را بنده صالح خدا معرفی میکنند. بنده آن کسی است که برای خود به هیچ وجه مالکیتی قائل نیست و هر آنچه دارد را برای خدا میداند و لغت صالح که آن را “درست” معنا میکنیم، در اینجا به شخص مبارک ایشان نسبت داده شده است (نه به عمل و رفتارشان)، پس منظور از این کلمه شخصیت درست و بینقص ایشان خواهد بود. بنابراین مفهومی که از کنار هم قرار دادن این دو معنا حاصل میشود، موضوعی است که ما آن را “انسان کامل” میگوییم. لذا در عبارات دیگر این زیارت هر آنچه از کمالات و فضایل ذکر میشود، در ذیل همین مفهوم “انسان کامل” است. چنانچه اطاعت کامل ایشان از خدا و پیامبر و ائمه اطهار (علیهم السلام) و تاکید بر اینکه ایشان سستی نورزیدند و هرگز در مسیر و راهشان که همان راه مجاهدان خدا در بدر و هر معرکه دیگر در تاریخ است، کوتاهی نکردند[note]2- اشهد انک لم تهن و لم تنکل …[/note] و بالاخره تصریح به تسلیم و تصدیق و وفای به عهد ایشان در برابر امام زمان خویش[note]3- اشهد لک بالتسلیم و التصدیق و الوفآء و النصیحة لخلف النبی صلی الله علیه و آله[/note]، نشانههایی روشن از کمال صفات انسانی و فضایل شخصیتی ایشان به عنوان یک “انسان کامل” میباشد.
امید است ما نیز با پیروی از راه و سیرت نیکوی این شهید والا مقام و بنده صالح خداوند، موفق به کسب فیض از برکات وجودشان گردیم.
4 شعبان، سالروز میلاد مسعود
بنده صالح و مجاهد خدا، یاور ایثارگر امام حسین (علیه السلام)،
حضرت اباالفضل عباس(علیه السلام)
مبارک باد.
پاورقیها: