«پدر به فدای دختر»

یکی از بارزترین مواضع اسلام، جانبداری اصولی از علم آموزی و گسترش دانش در بین انسان­هاست. در این میان، تفاوتی میان مردان یا زنان وجود ندارد و با یک نگاه کلی به معارف اسلامی، به خوبی می‌توان دریافت که جانب داری‌ها و دفاعیات اسلام از تحصیلات و آموزش زنان نسبت به سایر ادیان جهان بی­نظیر است.

پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در همین رابطه می‌فرمایند: “کسب علم و دانش بر هر مرد و زن مسلمان، واجب است.”(1)

زندگانی الگوهایی که اسلام ارائه می‌دهد، گواه صادقی بر این جانب داری است که نه تنها تحصیل علم و تعلم برای زنان مهم تلقی شده است، بلکه آنان می‌توانند با رعایت شرایطی علوم فراگرفته خود را به دیگران نیز بیاموزند.

لذا علم آموزی، هم شامل همسران و دختران معصومان (علیهم السلام) می‌شد و هم شامل تمام کسانی که به نحوی می‌توانستند از محضر ایشان بهره مند شوند؛ به گونه‌ای که هر یک منشأ علم و کمال برای جامعه اسلامی می‌گردیدند.

به عنوان نمونه در زمان امام کاظم (علیه السلام)، جمعى از شیعیان براى دریافت پاسخ سوال‏هاى خود، وارد مدینه شدند تا به محضر امام کاظم (علیه السلام) برسند. آن حضرت در سفر بود. لذا آنها ناگزیر، پرسش‏هاى خود را نوشته و به خانواده امام (علیه السلام) تحویل دادند تا در سفر بعد، پاسخ آنها را دریافت کنند.

مدتى بعد در هنگام خداحافظى، حضرت معصومه (علیها السلام) ـ دختر امام ـ را دیدند که پاسخ پرسش‏هاى آنها را نوشته و آماده کرده است. آنها شادمان پاسخ‏ها را دریافت کردند و به سوى وطن خود رهسپار شدند. در میانه راه با امام کاظم (علیه السلام) برخورد نمودند و ماجرا را به عرض آن حضرت رساندند. امام (علیه السلام) نوشته­ها را طلبید و آنها را مطالعه کرده و پس از این که پاسخ‏هاى حضرت معصومه (علیها السلام) را درست یافت، سه بار فرمود: “پدرش به فدایش باد …”

آری؛ در مکتب اسلام، زنان چنان به شکوفایی و رشد حقیقی و انسانی رسیده و می‌رسند که نه تنها خود طریق کمال را طی می­نمایند، بلکه می­توانند به پیشرفت بشریت و جامعه خود کمک کرده و محل رجوع علمی دیگران هم باشند.

«برگرفته از کتاب “حضرت معصومه(علیها السلام)، فاطمه دوم”، تألیف: “حجة الإسلام محمدی اشتهاردی”(با تصرف و اضافات)»

 پاورقی‌ها:

1- قال رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم): “طلب العلم فریضة على کل مسلم و مسلمة …” (عدة الداعی، صفحه 72)