«هنگامه یادآوری…»

  1. خانه
  2. »
  3. عيد سعيد قربان
  4. »
  5. «هنگامه یادآوری…»

امیرالمؤمنین على (علیه السلام) چون نماز ظهر عید قربان را می‌خواند، بر فراز منبر می‌رفت و پس از ذکر الهی و حمد و سپاس پروردگار، درود بر پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) می‌فرستاد و می‌فرمود:

” کسى که از خدا و پیامبرش اطاعت کند، در حقیقت هدایت یافته و به رستگارى بزرگى نایل گشته و کسی که خدا و پیامبرش را نافرمانی کند، سخت گمراه شده و به زیانی بس آشکار دچار گشته است.

شما را اى بندگان خدا سفارش می‌کنم به تقوای خدا و یاد کردن بسیار از مرگ و زهد در دنیایی این چنین که مردم پیش از شما بهره‌ای از آن نبردند و پس از شما نیز برای کسی باقی نخواهد ماند و سرنوشت شما در این دنیا نیز، همان سرنوشت گذشتگان است.

آیا نمی‌‏بینید که دنیا سپری گشته و مدتش طى شده و زوال (خویش) را اعلام کرده است؟ …، پس دنیا از فنا خبر می‌دهد و آهنگ مرگ به گوش ساکن آن‏ سروده می‌شود؛ چندان که شیرینی‌های آن تلخ شده و آب زلال آن تیره و آلوده گردیده است …

پس‌‌ ای بندگان خدا برای کوچ از این سرا، بسیج شوید. از این سرایی که فنا بر اهل آن مقدر شده و ساکنانش از بقا ممنوع گشته‏ اند و جان هاشان به خواری مرگ کشیده شده است؛ چنان که هیچ زنده‏‌ای در بقا طمع نبندد و جانی نیست مگر آن که فرمان مرگ را گردن نهاده باشد. پس مبادا که آرزو بر شما چیره گردد و پایان عمر و اجل را دور پندارید. در دنیا فریفته آرزوها مشوید و چند روزه زندگى را به عبادت خدا بپردازید …

و امروز، روزى است که حرمتى بس بزرگ دارد و به برکت آن امید می‌رود. در این روز، امید است که گناهان آمرزیده شود. پس خدا را بسیار یاد کنید و از او آمرزش بخواهید و به درگاه او توبه کنید؛ زیرا که او توبه پذیرى مهربان است.

چون مراسم قربانی را برگزار کردید، از گوشت قربانی بخورید و هدیه دهید و خدا را به پاس این نعمت که گوشت شتران و گاوان و گوسفندان را روزى شما ساخته، سپاسگزاری کنید.

نماز را به پا دارید و زکات را بپردازید و عبادت را کامل و نیکو به جا آورید … و در انجام کار جهاد و حج و روزه که بر شما واجب شده، راغب باشید و اشتیاق نشان دهید؛ زیرا ثواب آن عظیم و فنا ناپذیر است و ترک آن وبالی است که هرگز از میان نمی‌رود.

امر به معروف و نهى از منکر را به جا آورید و چنان کنید که ستمکار، بیمناک و ترسان شود و ستمدیده را یارى کنید و آن کس را که مردم را به شک و تردید دچار می‌کند، از انتشار شک و تردید در عقاید مردم باز دارید.

با زنان و زیردستان خوش رفتاری کنید و در سخن گفتن صادق باشید و امانت را به صاحبش بازگردانید و از به پادارندگان حق باشید.

زندگانى دنیا و شیطان فریبنده، شما را نفریبد و از اطاعت خدا باز ندارد. بی گمان بهترین سخن ذکر خدا و رساترین موعظه پرهیزکاران، کتاب خداوند عزیز و حکیم است.”

سپس آن حضرت می‌فرمود: “اعوذ بالله من الشیطان الرجیم” و سوره توحید را قرائت می‌نمود.

آری، به راستی که سر سپردن به این آموزه‌ها و جاری ساختن آن در مسیر زندگی، امید رستگاری و عاقبت به خیری را در آدمی تقویت می‌کند. پس مبادا که ما غافل باشیم و این روز را که یکی از بهترین زمان‌ها برای سنجیدن خویشتن و اعمال ماست، به سادگی از دست بدهیم.

(برگرفته از کتاب “من لا یحضره الفقیه”، تألیف: “شیخ صدوق(ره) “‏(همراه با اضافات))[note]1ـ متن فوق از ترجمه فارسی کتاب مذکور که توسط آقای على اکبر غفارى‏‏ صورت گرفته، انتخاب شده است.[/note]

سایت رشد، فرا رسیدن

عید سعید قربان

روز برافراشتن پرچم عبودیت بر سنگر انسانیت

را به همه مسلمانان و موحدان جهان،

به خصوص شما دوست عزیز، تبریک و تهنیت می‌گوید.

پاورقی: