“عید جهاد”

  1. Home
  2. »
  3. عيد سعيد فطر
  4. »
  5. “عید جهاد”

ماه مبارك رمضان، ماه مبارزه با نفس و تعدیل خواسته ­ها سپری شده است و اینك فرصت برگزاری مراسم عیدی بزرگ و پرفضیلت است. این عید، عید اسلامی “فطر” است كه خدا آن را برای همه مسلمانان قرار داده و همه آنان را در سرور و خیرات این عید شریك نموده است.[note]1- “أسئلك بحق هذا الیوم الذی جعلته للمسلمین عیدا” (من لا یحضره الفقیه، جلد1، صفحه 513)[/note] عیدی كه در آن در ميان مسلمانان، شكوه بندگی خدا دیده می ­شود و در مراسم آن همه اقشار و طبقات برادرانه در صف بندگی خدا و دعا می­ ایستند.

در روز “عید فطر”، عموم مسلمانان در سرتاسر جهان، سربلند هستند كه ماه مبارك رمضان را با موفقیت به پایان رسانده و از بركات معنوی آن بهره برده ­اند. در این روز، هم­چنین، خدا را شكر می‎نمایند كه یكی از بزرگ‎ترین كلاس‎های تربیتی اسلام را در طی یك ماه گذرانده و از درس‎ هایی كه در آن‎ داده شده، به اندازه آمادگی و استعداد خود استفاده كرده ­اند.

مسلمان واقعی بیشترین بهره را در این روز برده، بسان این که از یك جهاد حسّاس و خطرناك، پیروزمندانه باز می‎گردد. این جهاد، جهاد دائمی با نفس، امیال حیوانی و لذایذ نفسانی است. در این میدان، بازداشتن نفس از كام‎گیری‎های شهوانی، نگهداری نفس از خوردن غذاهای لذیذ و نوشیدنی ‎های گوارا، خودداری از چشم چرانی، دروغ، غیبت، خشم، بداخلاقی، تكبّر و دوری از هر گناه دیگر به منزله فتح و پیروزی است. این‎ همان “جهاد اكبر”ی است كه پیامبر بزرگ اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) به گروهی از صحابه كه به جهاد رفته بودند و با دشمن با شمشیر و اسلحه جنگیده بودند، فرمود: “آفرین به قومی كه جهاد اصغر را انجام دادند و بر آنها جهاد اكبر باقی ماند”.[note]2- “مرحبا بقوم قضوا الجهاد الأصغر و بقی علیهم الجهاد الأكبر” (کافی، جلد 5، صفحه 12؛ أمالی صدوق، صفحه 466)[/note] “جهاد اكبر”ی كه جز افراد با ایمان، هیچ شخص دیگری نمی‎تواند در میدان رزم آن، افتخاری كسب نماید.

آری! نبرد با هوای نفس در عین آسانی، دشوار است. آسان است، برای این كه فطرت آدمی و عقل، مصلحت و لزوم آن را درك می‎نماید و اگر انسان در این میدان قدم نهاد، هر چه پیش رود موفق ‎تر می‎شود. از سوی دیگر این كار دشوار است؛ برای این كه جهاد با نفس، ایستادگی در برابر غرایز گوناگون و تلاش برای كنترل آن‎هاست و شناخت دام‎های شیطان و هواهای پنهانی كار ساده ­ای نیست. رستگار، كسی است كه بتواند نفس را تعدیل كرده و به نظم و ترتیب صحیح وادار سازد.

ماه مبارک رمضان، فرصت مناسبی برای گام نهادن در این مسیر و تمرین مبارزه با نفس می ­باشد؛ و عید فطر، روز عزم جدی برای آن است که نتایج این تمرین را در یازده ماه دیگر سال حفظ کرده و مبارزه یک ماهه با هوای نفس را در سایر اوقات تداوم بخشیم.

«برگرفته از نوشتار “آیت الله صافی گلپایگانی”، پیرامون عید فطر (با اندکی تغییرات و اضافات)»

سایت رشد فرارسیدن عید بندگی خدا و جهاد با نفس،

عید سعید فطر

را به تمامی مسلمانان، خصوصا شما دوست گرامی تبریک و تهنیت می­گوید.

پاورقی ها:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *