“حج و عمره، دو بازار از بازارهای آخرت هستند و کسی که حج و عمره میگزارد، در جوار رحمت خداست. اگر آنچه را که آرزو میکند، انجام دهد (و حج خویش را به سرانجام رساند)، خداوند او را میآمرزد و اگر اجل، سبب گردد که به مقصود خویش دست نیابد، پاداش او با خداست.”[note]1- “الحج والعمرة سوقان من أسواق الآخرة و العامل بهما في جوار الله، إن أدرك ما يأمل غفر الله له، و إن قصر به أجله وقع أجره على الله” (کافی، جلد 4، صفحه 260)[/note]
امام صادق (علیه السلام)
همه ما انسانها، توقف خویش را در این دنیا محدود میدانیم. در این میان، مسلمانان نیز همانند سایر پیروان ادیان توحیدی، بر این باورند که انگیزه این سفر محدود، تجارت و سودایی است که منفعت آن، سرمایه عمر ابدی انسان می گردد. پس دیر یا زود، این فرصت اندک به سر می رسد. خوشا به حال آنان که سرمایه عمر خویش را به قیمت رضوان الهی معامله کردند و هستی خویش را جز به قیمت بهشت نفروختند.
خوشا به حال میهمانان الهی که از سرزمین منا و به روز عید قربان، در جوار رحمت الهی آرام گرفتند و جان خویش را از سر اخلاص، به خالق مهربانشان تقدیم نمودند.
همانان که سرمایه خویش را به همراه برداشتند. بار سفر بستند و از دیار خویش حرکت کردند. چون به مقصد رسیدند، به بازار درآمدند و چه سود آور تجارت نمودند. خریدار، خداست. متاع، جان آنهاست. اما قیمت را خود خدا میداند و بس. مغفرت، بهشت، رضوان و…
آنان چون به سرزمین منا درآمدند، پیش از هر چیز، مهر رضایت بر نامه اعمال خویش نشاندند، چرا که امام صادق (علیه السلام) فرمود:
“هنگامی که مردم در مکانهای خویش در منا مستقر میشوند، منادی از جانب خداوند ندا میدهد: اگر میخواستید که مرا راضی کنید، پس من از شما راضی شدم.”[note]2- “إذا أخذ الناس مواطنهم بمنی نادی مناد من قبل الله عز و جل ان أردتم ان أرضی فقد رضیت” (کافی، جلد 4، صفحه 262)[/note]
و هنگامی که قصد پرواز نمودند، همان گونه که امام ششم (علیه السلام) فرمود، رحمت و مغفرت و ضمانت الهی را با خویش، همراه ساختند و ترنم لبیک به ندای پروردگار را شعار فردای محشر خود قرار دادند:
“کسی که حج و یا عمره به جای می آورد، در ضمانت الهی است.
پس اگر در حالی که به سوی حج و یا عمره روی آورده، از دنیا برود، خداوند گناهان او را میآمرزد
و اگر در حال احرام بمیرد، خداوند او را در روز قیامت، لبیک گویان مبعوث میگرداند.
و اگر در مکه و یا مدینه از دنیا برود، خداوند در روز قیامت او را در حالی که در زمره ایمنی یافتگان (از عذاب الهی) است، محشور می نماید.
و اگر در حین بازگشت از دنیا برود، خداوند تمامی گناهان او را میآمرزد.”[note]3- “الحاج والمعتمر في ضمان الله، فإن مات متوجها غفر الله له ذنوبه، وإن مات محرما بعثه الله ملبيا، وإن مات بأحد الحرمين بعثه الله من الآمنين، وإن مات منصرفا غفر الله له جميع ذنوبه” (کافی، جلد 4، صفحه 256)[/note]
و در کنار آن، اگر چه صبر بر عروج آنان، ضامن اجر و پاداش الهی برای بازماندگان و خانوادههای داغدارشان میباشد، اما هرگز ذرهای از جرم مقصرانی که با اهمال و کوتاهی خویش، اینچنین فاجعهای را در میان امت اسلامی رقم زدند، نخواهد کاست.
سایت رشد، عروج مظلومانه حجاج حرم امن الهی از سرزمین منا را
ابتدا به ساحت مقدس امام عصر (عحل الله تعالی فرجه الشریف) و
سپس تمامی امت اسلامی، به ویژه خانوادههای داغدار آنان، تسلیت میگوید و
علو مقام آن عزیزان سفر کرده و صبر بازماندگان را از درگاه الهی
مسئلت می نماید.
پاورقی ها: