باسمه تعالی
آیا پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) رحمت است براى عموم مردم يا فقط رحمت است براى مؤمنين؟!
پروردگار در قرآن میفرماید: “و ما تو را نفرستاديم مگر اينكه رحمت براى همۀ عالميان باشى.”[1]
به راستی پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم)، رحمت برای همگان است. پس چرا خیلی از انسانها از این رحمت تأثیری نمیگیرند؟!
جواب این سؤال در کلام خود پيغمبر اكرم (صلی الله علیه و آله و سلم) آمده که فرمود: “وصف هدايت و دانشى كه خداوند مرا به آن برانگيخت، چون بارانى است كه بر زمينى مىبارد كه بخشى از آن زمين خوب و حاصلخيز است و آب را مىپذيرد و سبزه و علف بسيار مىروياند و بخشى از آن سفت و سخت است كه آب را نگاه مىدارد و خداوند به وسيلۀ آن به مردم بهره مىرساند و از آن مىآشامند و كشتزارهايشان را آبيارى مىكنند و به كشتوكار مىپردازند و بر بخش ديگرى از آن [زمین] مىبارد كه دشت است و نه آب نگاه مىدارد و نه علف مىروياند….”[2]
از نظر رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) بعضى از زمينها شنزار هستند؛ باران مىبارد اما از اين طرف كه مىريزد، از آن طرف فرو مىرود. يك روز كه بگذرد و آفتابی بيايد، انگار بارانى نيامده. از اين طرف آب آمده، از آن طرف آب منتقل شده و زير زمين رفته و اين زمين يك ذره از اين آب استفاده نكردهاست. گروهى از مردم چنين هستند.
زمينهاى ديگرى هست كه خيلى سفت و سنگستان است؛ آب در آن فرو نمىرود. مثل يك حوضِ آب است و آب را بر روی خود نگه داشتهاست. خود آن زمين از آن آب استفاده نمىكند ولى آدمها، حيوانها و پرندهها مىآيند از اين آب استفاده مىكنند. وسيله است براى استفاده كردن ديگران، ولى خودش استفاده نمىبرد. بعضى از مردم هم اينگونه اند. اينها آنچه را كه خداوند به وسيله پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) فرستاده در خودشان جمع مىكنند، مثل يك حوض آب. براى ديگران بيان مىكنند و ديگران استفاده مىكنند اما خود آن بدبختها هيچ استفاده نمىكنند.
این افراد ممکن است دهها هزار حديث از پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) حفظ باشند و اينها را براى مردم ديگر بیان کنند و باعث تغییر در آنان شوند. اما او خودش به حرف خودش عمل نمىكند. مثل آدمى است كه خوانی پر نعمت برای دیگران گسترده است ولی خود از این نعمات استفاده نمیکند.
اما سرزمين سومى هست، زمينى كه خاك حاصلخیز دارد، باران مىآيد، اين جور خاكها باران را مثل يك ظرف آب نگه نمىدارد، بلكه در خود جذب مىكند اما رد هم نمىكند. در اين زمين است كه شما مىبينيد گلها و گياهان و سبزهها مىرويد؛ اين زمين است كه بعد از مدتى مىبينيد سبز و خرم و پر از دار و درخت است.
بنابراين پيغمبر اكرم (صلی الله علیه و آله و سلم) براى همه رحمت است، يعنى بالقوه براى همه رحمت است، چون باران كه فقط براى اين زمين نمىآيد، روى همه زمين ها مىبارد. اما چه کسی از این رحمت استفاده میکند؟ کسی که ضمیر وجودش آمادگی بهرهمندی و استفاده را داشته باشد.
لذا پيغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم) نيامده كه فقط سلمان و ابوذر و عمار را هدايت كند؛ پيغمبر آمده ابوجهل و ابولهب و ابوسفیان را هم هدايت كند اما آنكه از اين پيغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم) استفاده مىكند سلمان است و ابوذر و عمار و آنهاى ديگر به اختیار خودشان از این رحمت بی بهرهاند و استفاده نمىبرند.
و این رحمت و هدایت تا امروز ادامه دارد…
(برگرفته از کتاب “تفسیر سوره توبه”، تألیف “استاد شهید مرتضی مطهری” (با تلخیص و اضافات))
برچسبها: ابوجهل و ابولهب و ابوسفیان – پروردگار – پيغمبر – عموم مردم – هدايت
پاورقی ها:
[1] (سوره انبیا، آیه 107)
[2] بحارالانوار، جلد 1، صفحه 184 ـ نهج افصاحة، صفحه 847