باسمه تعالی

آدمی همیشه با امید به آینده­ای بهتر زندگی می کند. این امید که روزی جهان شاهد هیچ ظلم و ستمی نباشد و همه جا را عدل و عدالت فرا گیرد، از دغدغه ­های اصیل ما انسان هاست. از این رو مسأله­ ی ظهور منجی در طول تاریخ دغدغه ی ذهنی انسان­های زیادی بوده است.

وقتی به سیره­ ی ائمه ­ی طاهرین (علیهم السلام) نیز می نگریم، بارها و بارها با این موضوع مواجه می­شویم. یاران و اصحاب آن بزرگواران در شرایط گوناگون با پرسش گری نسبت به مسأله منجی این دغدغه ی ذهنی خود را مطرح می کردند. ائمه (علیهم السلام) هم بنا به ظرفیت افراد این موضوع را شکافده و به بررسی آن می پرداختند و به توصیف شرایط ظهور و مشخصات دوران طلایی آن می پرداختند. نمونه­ ی زیر یکی از این پرسش گری ها در زمان امام جواد (علیه السلام) می­باشد که حضرت به بررسی و پاسخ آن پرداخته ­اند:

عبدالعظیم حسنی از شاگردان و یاران برجسته ی امام جواد (علیه السلام) خدمت آن حضرت رسید و عرضه داشت: آرزوی دیدار قائم آل محمد (عجل الله فرجه الشریف) را دارم. همان کسی که دنیا را پر از عدل و داد خواهد کرد، پس از آن که پر از ظلم و جور شده باشد.

امام جواد (علیه السلام) فرمود: ما امامان، همگی قائم به امر پروردگار و هدایت گر به دین حق هستیم؛ اما آن قائمی که خداوند زمین را توسط او از اهل کفر پاکیزه خواهد کرد و عدالت را در سطح گیتی می­ گستراند، آن کسی است که ولادتش مخفی است و از نظرها پنهان است. او همنام پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) می­باشد.

خداوند زمین را برایش آماده و هر مشکلی را برایش آسان خواهد کرد. از اطراف عالم به تعداد یاران جنگ بدر یعنی 313 نفر به او ملحق می­شوند و این همان کلام خداست که می­فرماید: “هر کجا باشید خدواند شما را جمع خواهد کرد و خداوند بر همه چیز قادر است[1]. “

سپس امام جواد (علیه السلام) فرمود: هنگامی که این عده از اهل اخلاص تجمع کردند، خداوند فرمان ظهورش را صادر می­کند…

حال ما در زمانه­ ی غیبت امام دوازدهم (علیه السلام) به سر می­بریم و منجی الهی، پرده نشین این دوران می­باشد. اما شکی نیست که لحظه به لحظه به زمان فرج نزدیکتر می­شویم. با توجه به این شرایط، دغدغه ­ی ذهنی ظهور منجی که در طول دوران­ ها مطرح بوده است، چه میزان از فکر ما را به خود مشغول کرده است؟ واقعا چه مقدار از وقت زندگیمان را صرف تأمل در آن و آماده سازی خود و دیگران می­کنیم؟ باشد که بیاندیشیم…

(برگرفته از کتاب “سیره ­ی عملی اهل بیت (علیهم السلام)، جلد 11″، تألیف حجة السلام سید کاظم ارفع)


پاورقی:

[1] (سوره ی بقره، آیه ی 148)