باسمه تعالی
باورهای ما به عنوان يک مسلمان چيست؟ آیا دین خود را به خوبی میشناسیم؟
در زمان حیات امام هشتم حضرت رضا (عليه السلام)، مأمون خلیفه وقت از ایشان درخواست كرد كه به طور اجمال و خلاصه اسلام خالص را براى او بنويسد؛ حضرت در نوشتاری ارزشمند در پاسخ او نوشت:
“اسلام محض، شهادت به يكتایى معبود است كه خدایى جز او نيست. نظير ندارد. معبودى است واحد و يگانه، مثل و مانند ندارد. بىنياز و ابدى است. آغاز ندارد و قائم بذات (آنکه یا آنچه بخودی خود وجود دارد) خود است. شنوا، بينا و صاحب قدرت است. ازلى و ابدی (همیشگی) است. عالم و آگاهى است كه هيچ چيز بر او پوشيده نيست. توانايى است كه عجز در او راه ندارد. بىنياز و غنى بالذاتى است كه احتياج و نياز را بر او راهى نيست. عادلى است كه ستم از او سر نمی زند و او آفريننده همه چيز است. همتا و نظير و مانند و مثل و شبيه ندارد. همكار و شريك ندارد. اوست مقصود و مطلوب در عبادت و دعا…
و آن كه محمد بنده، فرستاده و رسول، امين، برگزيده و منتخب او است از ميان خلقش. سيد و سالار پيامبران و فرستادگان از جانب حق و ختمكننده انبياء الهى… پيامبرى پس از او نخواهد بود… و دینش عوض نخواهد شد و اين كه آنچه محمد بن عبد الله آورده است جملگى حقّ آشكار است… و تصديق به كتاب او كه راست و صحيح و عزيز است. آن كتابى كه باطل در آن راه ندارد … و اين كه اين كتاب (قرآن) در بردارنده همه كتبى است كه پيش از آن نازل گشته و حق و درست است از آغاز تا انجامش از فاتحه تا خاتمه و ما ايمان داريم به آيات آن … و هيچ يك از مخلوقات مانند آن (قرآن) را نتواند که بیاورد.
و آنكه دليل كاروان بشريت و راهنماى پس از او (پيامبر اسلام) بر مؤمنان و سرپرست و امام مسلمانان و بيانكننده قرآن و عالم به احكام آن، برادر و وصىّ او و متصدى امر خاندانش میباشد، آن كس كه نسبتش به او همچون نسبت هارون است به موسى و او على بن ابى طالب امير مؤمنان (عليه السلام) است كه امام تقوى پيشگان،… بهترين و بالاترين اوصياء و وارث علم و دانش همه پيامبران و فرستادگان خدا بر خلق و پس از وى حسن و حسين كه هر دو آقا و سرور جوانان بهشتى هستند، سپس على بن الحسين زين العابدين، و پس از او محمد بن على شكافنده معضلات علوم انبياء، سپس جعفر بن محمد الصادق وارث علم اوصياء، آنگاه موسى بن جعفرالكاظم فرو برنده خشم، آنگاه على بن موسى، بعد از وى محمد بن على، و بعد او على بن محمد، سپس حسن بن على و آنگاه حجت قائم منتظر که درود و رحمت خدا بر همگى ايشان باد…
…اينان جملگى وصى، امام و پيشوايان دين اند و اين كه زمين از حجت خدا خالى نخواهد ماند و مردم بدون حجت در هيچ عصر و روزگار نباشند[1][2].
برگرفته از کتاب”عیون اخبار الرضا “، تالیف شیخ صدوق(ره) (با تلخیص) [3]
پاورقی ها:
[1] عیون اخبار الرضا، جلد 2، صفحه 121
[2] امام رضا در ادامه مرقومه شریف خود بعد از معرفی اجمالی ائمه بعد از پیامبر اکرم (صلى الله عليه و آله وسلم) به ذکر پاره ای از احکام الهی که مبتلا به امت اسلام است می پردازند که با مراجعه به کتاب عیون از آنان آگاه خواهیم گشت
[3] متن فوق برگرفته از ترجمه فارسی کتاب عیون اخبار الرضا توسط آقایان حميد رضا مستفيد و على اكبر غفارى میباشد.