پرحرفی دارای آفات و اثرات نامطلوب متعددی است که در زندگی روزمره کمابیش اثرات آن را مشاهد می‌کنیم. یکی از تعالیم اخلاقی مشترک انبیای الهی، کم‌ سخن گفتن و پرهیز از پرحرفی است. در مواعظ حضرت عیسی (علیه السلام) آمده است:

“اى بنى اسرائیل، کم‌گوئى امری بزرگ و مهم است. پس بر شما باد به سکوت. زیرا در سکوت آرامشی نیکو است و سکوت، مایۀ کاهش خطا و سبک شدن گناهان است.”1

کسی که سکوت اختیار می کند، فرصت بیشتری برای فکر کردن دارد و اگر هم قرار شد سخنی بگوید، سنجیده‌تر و عاقلانه‌تر صحبت می‌کند و در معرض خطای کمتری قرار دارد و در نتیجه، احتمال به گناه افتادن او هم کمتر خواهد بود. حضرت عیسی (علیه السلام) به اصحاب خود این‌گونه توصیه می‌فرماید:

“به شما توصیه مى‏کنم بر دهان‌ها مُهر خاموشى زنید تا سخن ناروا از آن برنیاید.”2

تعالیم ادیان الهی، انسان را ترغیب می‌کند که بیشتر از آن‌که گوینده باشد، شنونده باشد.3 کسی که کمتر صحبت می‌کند، تمرکز بیشتری برای شنیدن دارد و به‌همین‌خاطر شنوندۀ بهتری هم خواهد بود. از این روی، انسان باید تلاش کند که کمتر سخن گوید4و علاوه بر این، به جای آنکه خود را در معرض افراد پُرحرف و سخنان نسنجیده قرار دهد، به سخنان حکمت‌بار گوش دهد. حضرت عیسی (علیه السلام) در ادامه مواعظ پیشین می‌فرماید:

“سخن حکیمانه، گمشدۀ مؤمن است، پس آن را دریابید …”5

سایت رشد، فرا رسیدن سالروز میلاد

پیامبر برگزیده خدا

حضرت عیسی بن مریم (علیهما السلام)

را به تمامی موحدان جهان، به خصوص شما دوست گرامی تبریک می‌گوید.

پاورقی‌ها:

  1. 1- یَا بَنِی إِسْرَائِیلَ قِلَّهُ الْمَنْطِقِ حُکْمٌ عَظِیمٌ فَعَلَیْکُمْ بِالصَّمْتِ فَإِنَّهُ دَعَهٌ حَسَنَهٌ وَ قِلَّهُ وِزْرٍ وَ خِفَّهٌ مِنَ الذُّنُوبِ (تحف العقول، صفحه 502).
  2. 2- أُوصِیکُمْ أَنْ تَخْتِمُوا عَلَى أَفْوَاهِکُمْ بِالصَّمْتِ حَتَّى لَا یَخْرُجَ مِنْهَا مَا لَا یَحِلُّ لَکُمْ (تحف العقول، صفحه 511).
  3. 3- در روایات متعددی که از ناحیه معصومین صادر شده است، سکوت به طلا و کلام به نقره تشبیه شده است. (کافی جلد 6، صفحه 114).
  4. 4- پرواضح است که کلام‌های عاری از آفات، نظیر کلمات مرتبط با اذکار الهی، عبادات، امر به معروف و نهی از منکر و پند و موعظه مشمول چنین توصیه ای نمی شود.
  5. 5- وَ اعْلَمُوا أَنَّ کَلِمَهَ الْحِکْمَهِ ضَالَّهُ الْمُؤْمِنِ فَعَلَیْکُمْ بِهَا قَبْلَ أَنْ تُرْفَعَ وَ رَفْعُهَا أَنْ تَذْهَبَ رُوَاتُهَا (تحف العقول، صفحه 502).