« نردبان ترقی »

« نردبان ترقی »

فهرست مطالب

همه ما در زندگی به دنبال پیشرفت و حرکت به جلو هستیم. در حقیقت پیشرفت، ترقی و رسیدن به جایگاه یالاتر و بهتر را می توان عامل محرک فعالیتهای انسانی دانست. در عین حال، ما انسانها برای انجام کارها و دستیابی به اهداف خود همواره از اسباب و وسایلی استفاده می کنیم. به راستی بهترین وسیله برای پیشرفت و دستیابی به اهداف چیست؟

از امام جواد (علیه السلام) نقل شده است که فرمودند: ” اعتماد به خداوند، بهای هر چیز گران و نردبانی به هر مقام بلند است.”[note]1- قال الإمام محمد بن علی الجواد (علیه السلام): “الثقه بالله ثمن لکل غال و سلّم اِلى کل عال” (الدره الباهره، صفحه 40؛ نزهه الناظر، صفحه 136)[/note]

هر چیز گرانی را با این اعتماد به خدا می‌شود خرید و اگر خواستید بالا بروید و به مراحل علمی برسید، این نردبان به مقام والا و بالاست؛ هر مقام برین و بالا را با اعتماد به لطف الهی می‌توان تصاحب کرد.

در این بیان نورانی، امام (علیه السلام) فرموده اند که انسان باید اعتماد به خدا داشته باشد. خود ما، موجودی هستیم که به خدا متّکی است. از وجود مبارک پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نقل شده که از ایشان سوال شد: “شما چرا این قدر بی‌تابی می‌کنید؟” فرمود: “من این چشمم الان باز است، اما نمی‌دانم که می‌توانم این چشمم را ببندم و بمیرم یا با همین چشم باز می میرم.”

کسی که در حال احتضار و مرگ است، ممکن است فرصت پیدا نکند که قبل از مرگ، حتی چشمان خود را ببندد و اگر کسی نباشد که چشم این مرده را ببندد، منظره هولناکی خواهد داشت. وقتی انسان این مقدار قدرت ندارد که این مُژه پلک را به هم بگذارد و بمیرد، آیا از او ضعیف‌تر هم هست؟! لذا رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود ما موجودی هستیم که این اندازه ضعیف و متکی به خداست. بنابر این انسان هر اندازه که می‌تواند، باید در پیشگاه ذات اقدس الهی خاضع و خاشع باشد. این وضع همه انسانهاست و لذا شایسته نیست که بگوییم ما به خودمان معتقدیم و تنها به خود اتکا داریم.

با این وجود، ما می توانیم به منبع فیض الهی متصل شویم و قدر و ارزش پیدا کنیم، نظیر عدد صفری که در کنار اعداد دیگر قرار بگیرد. این صفر اگر طرف چپ عدد باشد خوانا نیست و رقمی را نشان نمی‌دهد، همچنین اگر عددی نیز در کار نباشد، هر تعداد صفر هم که باشد، باز هم رقمی را نشان نمی‌دهد. اما اگر یک عدد در طرف راست این صفرها قرار بگیرد، آن وقت این صفرها خواناست. مثلا با یک عدد یک در کنار این صفر می توان عدد ده، صد، هزار و … را نوشت. اما اگر یک عدد نباشد، این صفر, همان صفر است.

فیض خدا همان رقمی است که انسان را خوانا می‌کند؛ اگر این فیض برداشته شود، انسان همان صفر است. بیان نورانی امام جواد (سلام الله علیه) نیز همین است که شما انسانها مانند صفری هستید که می توانید در کنار عدد قرار بگیرید، پس باید از این عدد بهره بگیرید. این فیض الهی را به عنوان نردبان قرار بدهید. اگر خواستید بالا بروید با این نردبان ممکن است؛ اگر خواستید کالای گرانبها بخرید این ثمن و این بها در اختیار شماست.

بنابراین تعبیر “خودکفا هستیم”، “به خود متکی هستیم” و مشابه آن روا نیست؛  ولی اگر بگوییم در سایه لطف خدا و برکت خدا به خدا اعتماد می‌کنیم، به او توکل می‌کنیم، به او تسلیم می‌شویم، آن وقت هزارها کار در اثر همین اعتماد به خدا از ما ساخته است. اگر کسی به خدا اعتماد داشت و بر او توکل کرد، خود را به سرچشمه ای متصل کرده که ما را آفرید و هر جا که باشیم، او با ما هست[note]2- “…و هو معکم أین ما کنتم…” (سوره حدید، آیه 4)[/note]، چه در درون ما، چه بیرون ما، چه ظاهر ما و چه باطن ما؛ خدا در همه حالات با ماست و فیوض او و لطف او حضور فعّال دارد. با این اعتماد و توکل می توان هر چیز گرانبهایی را به دست آورد و به هر مقام بلندی رسید.

(برگرفته از درس اخلاق آیت الله جوادی آملی[note]3- این بیانات در درس اخلاق معظم له در تاریخ 5/8/1390 ایراد شده است.[/note]، همراه با برخی اضافات)

سایت رشد فرا رسیدن آخر ذی القعده، سالروز شهادت

نهمین خورشید تابناک امامت و ستاره درخشان هدایت،

حضرت امام محمد بن علی الجواد (علیه السلام)

 را به همه مسلمانان جهان، خصوصا شما دوست عزیز تسلیت عرض می نماید

1391/7/25

——————————————————————————————————–

پاورقی:

مطالب مرتبط:
الگوهای من
  • زندگــی پیشــوایــان
  • یـــاران پیشــوایــان
  • دیگر بزرگــان
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.
باورهای من
  • زندگــی پیشــوایــان
  • یـــاران پیشــوایــان
  • دیگر بزرگــان
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.
برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.
  • خـــداوند
  • خلقـــت
  • پیـــامبران
  • نمـــــاز
  • حـــج
  • امــــر بــه معـــروف
  • قیـــامت
  • مـــرگ
  • بــــرزخ
  • بهشت
جستجو کنید
همیاری خیرخواهانه شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط
Ali ibn Abi Talib

Ali ibn Abi Talib

A part of Ali ibn Abi Talib (as)’s last will to his sons Hassan (as) and Hussain (as) after the attempt on his life by a stab from Ibn Muljam: “My advice to you is to be conscious of God. Do not yearn for this world, even though it may run after you. Do not […]

that night

that night

The verses of chapter 96 of the Quran apparently show that the Night of Ordainment or Power (Laylatul Qadr) was not specifically restricted to the time of the descent of the Quran and the period of the call of the Messenger of Islam, but rather that it repeats annually until the end of this world. […]

oh Gad …

oh Gad …

Ali ibn Hussain’s (as) prayer for the month of Ramadan: “…Give us success in this month to tighten our bonds of kin with devotion and gifts, attend to our neighbors with bestowal and giving, rid our possessions from claims, and purify them through paying the alms; (Give us success to) go back to him who […]