تاریخ زندگی اهل بیت (علیهم السلام) نشان میدهد که آنان توجه خود را به تهذیب فکری و تربیت اخلاقی مسلمانان گماشتند تا به فرمان خداوند، شیعه واقعی و حقیقی تربیت کنند. آنها برای رسیدن به این هدف، نهایت کوشش خود را در آموزش احکام و معارف انجام دادند. آنان ملاک واقعی بودن ایمان افراد را پیروی از تمامی دستورات الهی بیان نمودند.
در منطق اهل بیت (علیهم السلام)، تنها کسانی میتوانند خود را شیعه و پیرو حقیقی آنان به حساب آورند که مطیع امر خدا و پرهیزکار و دور از هوای نفس و عالم به تعالیم و دستورهای آنها باشند. در نزد ائمه شیعه (علیهم السلام)، تنها در صورتی دوستی و ولایت آنها مایه نجات خواهد بود که با اعمال صالح همراه باشد و شیعیان عمل خود را به راستی و درستی و پرهیزکاری بیارایند. بدین ترتیب، پیروان واقعی ائمه معصوم (علیهم السلام)، دوست داشتن آنان را برای نجات کافی نمیدانند، و این گونه نیست که خود را در اختیار شهوات و گناهان قرار دهند و بخواهند از راه دوستی با اهل بیت (علیهم السلام) برای گناهان خود در پیشگاه خدا عذری بتراشند.
اما در میان ائمه (علیهم السلام)، امام صادق (علیه السلام) با توجه به شرایط اجتماعی، موقعیت مناسبتری را برای بیان معارف دینی پیدا کردند و از همین رو برای تربیت شیعه واقعی تلاشهای فراوانی نموده و ملاکهای ایمان حقیقی را بیان نمودند. در این جا به برخی از فرمایشات امام صادق (علیه السلام) در این خصوص اشاره میشود:
“…تنها اصحاب [واقعی] من کسی است که بسیار باتقوا باشد و برای خالقش عمل کند و امید به ثواب داشته باشد.”1
“تقوای الهی داشته باشید؛ و رکوع و سجود را به نیکی به جای آورید؛ و مطیع ترین بندگان خدا باشید؛ همانا شما به ولایت ما نخواهید رسید مگر با ورع [ترک گناه]؛ و به آنچه نزد خداوند است دست نمییابید مگر با عمل…”2
“ما کسی را مؤمن و شیعه [واقعی] به حساب نمیآوریم مگر وقتی که همه اوامر ما را پیروی کند و خواستار پیروی از ما باشد و باید بداند که یکی از موارد پیروی از دستورات ما، ورع و خداترسی [تقوا] است. پس خود را به ورع بی
آرایید تا خداوند شما را مشمول رحمتش کند”3
“شیعه جعفر کسی است که شکم و شهوت خود را همیشه از حرام و گناه حفظ کند، کوشش وی در راه دین بسیار و کارش برای خدا باشد؛ امیدش به پاداش او و بیمش از کیفر او باشد. هر گاه این گونه افراد را دیدی آنها شیعیان جعفر هستند”4
در مجموع، میتوان گفت تنها کسانی میتوانند ادعای «شیعه واقعی بودن» را بنمایند که رفتار و کردارشان در تمامی زمینهها شبیه آن بزرگواران باشد. به بیان دیگر، معیار تشخیص شیعیان حقیقی میزان تقوا، ورع و اطاعت آنان از فرامین الهی است.
«برگرفته از کتاب: “پژوهشی در معارف امامیه”، نوشته: “علیرضا مسجد جامعی” (با اندکی تغییرات و اضافات)»
سایت رشد فرارسیدن 17 ربیع الأول،
سالروز ولادت گنجینه دار علوم و رییس مذهب جعفری،
ششمین پیشوای شیعیان،
امام جعفر بن محمد الصادق (علیه السلام)
را به تمامی مسلمانان، به خصوص شما دوست گرامی تبریک و تهنیت میگوید.
1393/10/19
پاورقیها:
- 1-“…إنما أصحابی من اشتد ورعه و عمل لخالقه و رجا ثوابه…” (اصول کافی، جلد 2، صفحه 77)
- 2- “اتقوا الله، و أَحسنوا الرکوع و السجود، و کونوا أَطوع عباد الله، فإِنکم لن تنالوا ولایتنا إِلا بالورع، و لن تنالوا ما عند الله [تعالى] إلا بالعمل” (أمالی طوسی، صفحه 679، حدیث 1441)
- 3- “إنا لا نعد الرجل مؤمنا حتى یکون لجمیع أَمرنا متبعا مریدا أَلا و إن من اتباع أَمرنا و إرادته الورع فتزینوا به یرحمکم الله” (اصول کافی، جلد 2، صفحه 78)
- 4- “فإنما شیعه علی من عف بطنه و فرجه و اشتد جهاده و عمل لخالقه و رجا ثوابه و خاف عقابه فإذا رأیت أُولئک فأُولئک شیعه جعفر” (اصول کافی، جلد 2، صفحه 233)
مطالب مرتبط
آخرین ها
«مدارا»
همه ما میدانیم که پروردگار مهربانمان در آیات متعدد قرآن کریم و در آینه روایات اهل بیت (علیهم […]“بزرگ؛ اما فروتن”
“بعد دیگر شخصیت حسین (علیه السلام) که مرا شیفته خود کرده، تواضع ایشان در کنار روح انقلابی […]- زمان واپسینلحظات غمباری است. حال رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) رو به وخامت گذاشته. نزدیکان در کنار بستر […]
«از فاطمه (علیها السلام) برایم بگو…»
اباذر از خانه بیرون آمد و خطاب به مردم گفت که کار نماز و دفن فاطمه (علیها السلام)، دختر پیامبر (صلی […]«دعوت به میهمانی»
اینک بیش از هزار و چهارصد سال است که مسلمانان با نشاط و اقبال به عبادت خدا و با شور و سرور […]