یکی از راه های شناخت یک شخص، معرفی وی توسط شخصیتی مورد وثوق و قابل اطمینان است که حرفش سند و به دور از مبالغه و در کمال صدق باشد. حال اگر این شخصیت از معصومین باشد، دیگر هیچ خدشه‌ای در این معرفی راه نمی‌یابد.

از این رو در زیاراتی که در رابطه با بزرگان دین به ما رسیده، زیارتی چنین خصوصیاتی دارد که به صورت مستقیم از جانب یکی از معصومین صادر شده باشد، که اصطلاحاً به آن زیارت مأثور می‌گویند.

به همین منظور برای شناخت مقام والای قمر بنی هاشم، حضرت عباس بن علی (عليهما السلام) با مراجعه به زیارت‌نامه ایشان در می‌یابیم که ابو حمزه ثمالى از شاگردان امام صادق (عليه السلام) به نقل از ایشان می گوید:

هر گاه خواستى زيارت كنى قبر حضرت عباس بن على (عليهما السلام) را كه در كنار رود فرات قرار دارد، بگو:

“درود خدا و درود فرشتگان مقرب و انبياء فرستاده شده و درود بندگان صالح و نيكوكارش و درود تمام شهدا و راستگویان و پاكان و پاكيزگان در صبح و شب بر تو اى فرزند امير المؤمنين (عليه السلام).

شهادت مى‏دهم كه تو تسليم فرزند نبى فرستاده شده و نوه برگزيده پيامبر و راهنما و عالم و جانشين مبلغ و مظلوم ستم ديده بوده و او را تصديق داشته و در مقام وفا و خير خواهى او بودى.

پس خدا از طرف رسولش و امير المؤمنين و حسن و حسين (علیهم السلام) بالاترين پاداش‏ها را به تو داده و به واسطه صبر و بردبارى كه در اين راه نمودى و آزمايش و امتحانى كه دادى و رنج و مشقتى را كه متحمل شدى، عالى‏ترين اجرها را نصيب تو نمايد. پس خوشا به زندگانى آخرت تو.

خدا لعنت كند كسى را كه تو را كشت. لعنت كند كسى را كه به حق تو جاهل و ناآگاه بود. لعنت نمايد كسى را كه حرمت تو را نگاه نداشت و در مقام سبک شمردن تو برآمد. خدا لعنت كند كسى را كه بين تو و بين آب فرات فاصله انداخت. شهادت مى‏دهم كه تو مظلوم كشته شدى و شهادت مى‏دهم كه خدا آن چه به شما وعده كرده است را عملى مى‏سازد.

اى پسر امير المؤمنين (عليه السلام)! به نزدت آمده‏ام در حالى كه از سفر می آیم. دلم تسليم شما است و خودم تابع و پيروتان. آماده‏ام براى يارى شما تا خدا حكم كند و او بهترين حكم‌كنندگان است…”[note]1- کامل الزیارات، صفحه 256[/note]

فرازهای بلند این زیارت، نشان از رفعت مقام حضرت قمر بنی هاشم (علیه السلام) دارد و این عظمت وقتی بیشتر می شود که بدانیم که زیارت مأثور معمولا از جانب یک معصوم برای معصوم دیگر ذکر می شود. ولی عظمت عباس بن علی (علیه السلام) که جزء معصومین نیست، به حدی است که حضرت امام صادق (علیه السلام) به شخصه برای ایشان زیارت نامه مأثور صادر فرموده است.

«برگرفته از کتاب: “کامل الزیارات”، تالیف: “مرحوم ابن قولويه” (با اضافات)»[note]2ـ متن فوق برگرفته از ترجمه فارسی کتاب کامل الزیارات توسط آقای سيد محمد جواد ذهنى می­باشد.‏[/note]

سایت رشد، 4 شعبان، سالروز میلاد با برکت

تندیس ادب، اخلاق و وفا،

حضرت ابوالفضل العباس (علیه السلام)

را به همه مسلمانان جهان، خصوصا شما دوست عزیز تبریک و تهنیت عرض می‌نماید.

پاورقی:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *