باسمه تعالی
تمام همّت شیطانِ راندهشدۀ پلید، در دوران زندگی یک انسان این است که با ایجاد شک و شبهات گوناگون، بندگان را از اطاعت خداوند باز دارد و مانند خودش طردشده از درگاه خداوند سازد. بنابراین از راههای مختلف، در دلها وسوسه میافکند و افکار را مشوّش و تصمیمات را سست میکند.
یکی از اعمال حاجیان در روز عید قربان، پرتاب کردن سنگ به سمت ستونهای سنگی است. این عمل استعاره از آن است که بندۀ بااخلاص و فرمانبردار، به کمک نور ایمان و الهام از خداوند، به خود میآید و میفهمد که شیطان همواره به طمع دزدیدن گوهر ایمان و مقابله با اوست. پس فوراً دستبهکار دفع او میشود و آن ناپاک را از فضای قلب خود میراند. قرآن کریم در این خصوص میفرماید:
“پرهیزگاران هنگامیکه گرفتار وسوسههای شیطان شوند، به یاد خدا و پاداش و کیفر او میافتند، و در پرتو یاد او، راه حق را میبینند و ناگهان بینا میگردند.” 1
آری! انسان مؤمن و زیرک، در تمامی لحظات و عرصههای وسوسهانگیز زندگی و ازجمله در صحرای منی، به مبارزه با شیطان بر میخیزد و با سنگِ اخلاص و تسلیم، بر سر دشمن دیرین آدم و آدمیان میکوبد و بینی او را به خاک میمالد و میگوید:
“همین شبهه و تردید از شیطان است که روزی در همین بیابان منی سر راه ابراهیم خلیل (علیه السلام) را گرفت و با وسوسهاش خواست آن پیامبر الهی را از اطاعت پروردگارش در مورد ذبح فرزندش اسماعیل (علیه السلام) باز دارد. ولی شیطان از دست آن مرد الهی سنگ خورد و ناامید برگشت. امروز هم میخواهد مرا با تشکیک مفسدهانگیزش نسبت به مأموریت و وظیفۀ الهیام سست و مردّد سازد و از اطاعت پروردگارم باز دارد و نهایتاً مرا به بدبختی دائم مبتلا کند. ولی من به یاری خداوند و با تأسی به بندگان مخلص خداوند، خدا را مالک مطلق و خود را بندۀ او میشمارم و وظیفهای جز امتثال فرمان او ندارم و تمام منافع و فایده را در کسب رضای او میدانم و بس. اگر آن روز، حضرت ابراهیم (علیه السلام)، به امر خدا، سنگ بر شیطان زد تا مأموریت خود را انجام دهد و رضای خدا را به دست آورد، 2من هم امروز، به امر خدا، سنگ بر ستونهای بیابان منی میزنم تا با اطاعت امر خدا، رضای خدا را به دست آورم؛ چراکه میدانم این سنگزدنها، اطاعت از امر خداست و نمادی ماندگار از عزمی جدی در مبارزه با دشمن قسمخورده و دیرین من در تمامی دوران زندگی خواهد بود.”
(برگرفته از کتاب “حج، برنامۀ تکامل”، تألیف “آیت الله ضیاء آبادی” (با اندکی تصرف))
عید سعید قربان،
عید طاعت و عید خلوص و گاه قدم گذاردن در مسیر قرب الهی،
بر تمامی پیروان آیین ابراهیمی فرخنده باد.
پاورقیها:
- 1- قرآن کریم، سوره اعراف، آیه 201: “إِنَّ الَّذِینَ اتَّقَوْا إِذا مَسَّهُمْ طائِفٌ مِنَ الشَّیْطانِ تَذَکَّرُوا فَإِذا هُمْ مُبْصِرُونَ“
- 2- أبی رحمه الله قال: “حدثنا محمد بن یحیى العطار عن العمرکی الخراسانی عن علی بن جعفر عن أخیه موسى بن جعفر (ع) قال: سألته عن رمی الجمار لم جعل؟ قال: لان إبلیس اللعین کان یتراءى لإبراهیم (علیه السلام) فی موضع الجمار فرجمه إبراهیم فجرت السنه بذلک” (علل الشرائع، جلد 2، ص: 144)
مطالب مرتبط
آخرین ها
«دعا، فریادی برای دادخواهی»
در دوران امامت امام حسن عسکری (علیه السلام)، عباسیان سیاست ارعاب و سرکوب را در مورد اهل قم بکار […]“پیشوای سخاوتمند”
یکی از صفات امام عسکری (علیهالسلام) در طول زندگانی 29 سالهشان، رسیدگی و اهتمام ایشان به مشکلات و […]«سلامت دل»
«سلام بر من؛ روزى که به دنیا آمدم و روزى که مى میرم و روزى که زنده مبعوث مى شوم.» امام رضا (علیه […]- این گونه گفته اند …تا کنون افراد بزرگی به بررسی و تحقیق درباره پیامبر اسلام پرداخته و اظهار نظرهای جالبی درباره شخصیت […]
«بهوش باشیم …»
“وقتی پنجمین از اولاد هفتمین از امامان غایب شد، در آن هنگام خود را به پناه خدا ببرید! از خدا […]