دارویی برای دردهای امروزمان

  1. خانه
  2. »
  3. امام محمد بن علی الجواد (علیه السلام)
  4. »
  5. دارویی برای دردهای امروزمان

باسمه تعالی

طبق گزارش موسسه گالوپ، “میزان استرس و اضطراب در انسان‌ها در سال 2019 میلادی به رکورد جدیدی رسیده و در کشورهایی نظیر یونان و ایالات متحده، بیش از 55 % افراد دچار استرس و اضطراب هستند[1].”

در دنیایی زندگی می‌کنیم که برخی آن را عصر اطلاعات، عصر تجربه و عصر دیجیتال می‌دانند. ولی اگر بخواهيم منصفانه قضاوت کنیم، بايد بگوييم دنیای امروز برای بسیاری از ما انسان‌ها، عصر دلهره و  اضطراب خاطر، عصر نگرانی و غم و غصه، عصر سرگردانی و یأس از زندگی است. اين نگرانی و اضطراب، در اغلب مکان‌ها و در اکثر افراد، به خصوص در میان جوان‌ها ديده می‌شود. مصرف بالای قرص‌های آرام‌بخش در کشورهای مختلف جهان، یکی از عوارض زندگی کنونی بشر است[2].

آن‌گونه كه روانشناسان هشدار می‌دهند، بسياری از جنون‌ها و ضعف اعصاب‌ها، ريشه‌اش در نگرانی، سرگردانی و یأس از زندگی است. اين وضعیت دنيای امروز است. اما چه بايد كرد و داروی شفابخش اين درد اجتماعی چیست؟ متخصصین اعتقاد دارند که از جمله راهکار‌های مهم حل این مشکلات اساسی و نا آرامی‌ها، ايمان راسخ در دل است[3].

قرآن کریم و اهل بیت (علیهم السلام) نیز این موضوع را تأیید می‌كنند. منطق قرآن و روایات اهل بیت (علیهم السلام) این است که اگر با خدا باشی و ياد خدا در دل تو رسوخ كند و خود را همیشه در محضر خدا ببينی، پروردگار عالم در بن‌بست‌ها، پشتوانه و ‌پناه تو خواهد بود[4] “…

 …”و ‌ديگر جایی برای دلهره و ‌اضطراب خاطر در دلت پیدا نمی‌شود[5]“… در قرآن کریم هم با تأكيد فراوان به این نکته اشاره شده که دوستان خدا، آنهايی كه با خدا سر و كار دارند، آنهايی كه ارتباطشان با خدا مستحکم است،‌ نه از آينده می‌ترسند و نه نسبت به گذشته، غم و غصه می‌خورند[6]

در همین راستا، امام جواد (علیه السلام) نیز می‌فرمایند: “چگونه درمانده خواهد شد كسى كه خداوند سرپرست و متكفّل اوست[7]…”

این ايمان و اعتماد به خداست که به آدمی نشاط می‌دهد، صبر و استقامت او را تقویت می‌کند و دلهره و اضطراب و نگراني را از دل او می‌زداید.

(برگرفته از کتاب”تربیت فرزند در اسلام”، تالیف: “آیت الله حسین مظاهری” (با برخی تغییرات و اضافات))


پاورقی ها:

[1] گزارش جهانی عواطف 2019، موسسه گالوپ

https://www.gallup.com/analytics/248906/gallup-global-emotions-report-2019.aspx

[2] به عنوان نمونه مراجعه شود به آمار سازمان همکاری و توسعه اقتصادی – OECD

(http://www.oecd.org/els/health-systems/health-data.htm)

[3] به عنوان نمونه مراجعه کنید به یافته های علمی مایو کلینیک در آمریکا و دانشگاه تورنتو در کانادا

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress-relief/art-20044464
https://www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090304160400.htm

[4] سوره طلاق، آیه 3

[5] سوره رعد، آیه 28

[6] سوره يونس، آیه 62

[7] (نزهۀ الناظر، صفحه 134)